ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗ

ΔΙΑΚΥΡΥΞΗ 3ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 1974 _______________________________________________________

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

Η ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ (ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ)

Από την -πολύ καλή- ομιλία του Προέδρου στο 8ο Συνέδριο του Κινήματος, συγκράτησα τα παρακάτω σημαντικά - κατά την γνώμη μου- σημεία:

"Για όλα αυτά, η δική μας απάντηση είναι απλή: Όλα αυτά, ο πλούτος, η τεχνολογία, η γνώση, δεν μπορεί παρά να υπηρετούν τον άνθρωπο, να του δίνουν σιγουριά, γνώση και ποιότητα. Να εξασφαλίζουν στον άνθρωπο δημιουργικότητα και προοπτική. Να του ανοίγουν ορίζοντες, ελευθερίες.....


Το ΠΑΣΟΚ, αντιμετωπίζει τα ζητήματα αυτά, ως ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης, δημοκρατικής ανάπτυξης, αναγκαίων ανατροπών. Και μαζί, μπορούμε. Μπορούμε μια νέα πορεία. Προτείνουμε μια νέα στρατηγική. Προτείνουμε την Ελλάδα των αξιών. Αυτή είναι η νέα μας εθνική στρατηγική. Μια Νέα Εθνική Στρατηγική, που βάζει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της πολιτικής. Τον άνθρωπο που θέλουμε να του δίνουμε ελευθερίες, δυνατότητες να παράξει, να δημιουργήσει. Κίνητρα που τον κινητοποιούν, που τον εμπνέουν, εγγυήσεις που του διασφαλίζουν, σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών και ανατροπών, τη ζωή του."

Πρόκειται για ένα από τα σημεία που μας ξεχωρίζουν από την συντηριτκή αντίληψη. Γιατί στην ουσία η σοσιλαιστική πολιτική δεν είναι τίποτα άλλο παρά η φροντίδα για το άνθρωπο.

υτή είναι η δημοκρατική πρόκληση σήμερα. Τι χρειάζεται σ’ αυτή τη μάχη; Πολιτική βούληση. Βούληση ν’ αλλάξουμε, βούληση να υπηρετήσουμε τις αξίες μας. Γι’ αυτό, εμείς, στο ΠΑΣΟΚ, είμαστε η λύση, γι´ αυτό, εμείς, στο ΠΑΣΟΚ , είμαστε η ελπίδα."

Κομβικό σημείο είναι η ανάγκη να αλλάξουμε και να υπηρετήσουμε τις αξίες που διαχρονικά υπηρέτησε το Κίνημά μας. Τις αξίες που ξεχάσαμε τα τελευταία χρόνια. Αλλαγή λοιπόν παντού, με γνώμονα το ήθος, τις αρχές και την δημοκρατική πρακτική.

"Ζητάω από εσάς να κάνουμε αυτή την επανάσταση αξιών για την Ελλάδα, μια δέσμευση δική μου, μια δέσμευση δική σας. Με την καθημερινή πάλη, τη στάση, τις οργανώσεις μας, την παρουσία μας, να είμαστε το παράδειγμα της προοδευτικής αντίληψης, της σχέσης μας, της μεταξύ μας σχέσης. Αυτές τις μεταξύ μας σχέσεις, τις ξανακάνουμε ανθρώπινες, συντροφικές. Διότι εμείς, είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα που, ναι, μπορεί να συγκρουόμαστε, μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις, αλλά βάζουμε μπροστά αυτή τη συντροφικότητα, αυτή την ανάγκη μεγάλων αλλαγών....
...Κοντά στον αγώνα, στο πρόβλημα του πολίτη, που είναι και δικό μας, και να δείξουμε στον μικρόκοσμο της καθημερινότητας του πολίτη, ότι μπορούμε ξανά να αλλάξουμε την Ελλάδα. Σας ζητώ να γίνετε εσείς η αλλαγή μιας άλλης αντίληψης εξουσίας, μιας άλλης πολιτικής κουλτούρας, μιας άλλης στάσης ζωής. "


Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά. Η "επανάσταση αξιών" πρέπει να ξεκινήσει από το Κίνημά μας. Να απαλλαγούμε από τα "βαρίδια" των φθαρμένων και διεφθαρμένων, οι οποίοι δίνουν στην κοινωνία μια αρνητική εικόνα και να μπούμε ξανά στο πεδίο της πραγματικής πολιτικής ,που είναι οι κοινωνικοί αγώνες.

"Πρώτα απ’ όλα, για το Πολιτικό Συμβούλιο και όλα τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, για τη διάταξη όλου του στελεχιακού δυναμικού του Κινήματος, οι προτάσεις μου θα διασφαλίζουν την ανανέωση, την ενότητα, την αξιοκρατία."

Όλη η ουσία σε τρείς σειρές και σε τρείς λέξεις. ΑΝΑΝΕΩΣΗ, ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ. Αυτό είναι το στοίχημα του ΠΑΣΟΚ. Κι όχι μόνο σε επίπεδο Πολιτικού Συμβουλίου, αλλά ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΚΟΡΜΟ. Αυτό ζητάμε εδώ και πολύ καιρό. Αυτό ζητά η κοινωνία. Εδώ, σ΄ αυτό το πεδίο θα κριθούμε.

Αυτά λίγα σαν μια πρώτη αποτίμηση της ομιλίας του Προέδρου στο 8ο Συνέδριο.






Δεν υπάρχουν σχόλια: